Zondag 7 februari: Leeuwendaallezing

kerkOp zondagavond 7 februari bent u om 20.00 uur van harte welkom in de Leeuwendaalkerk in de Oranjelaan (bij de kastanjeboom) voor een lezing met als onderwerp: brengen referenda democratie terug in de Europese Unie?

Op 6 april 2016 mag de Nederlandse bevolking zich, door middel van een referendum, uitspreken over het Associatie-Verdrag tussen de EU en Oekraïne. Voor de initatiefnemers GeenPeil is het onderwerp secundair. De primaire drijfveer achter dit referendum is een grote bezorgdheid over de staat van de democratie in de Europese Unie.

De lezing gaat in op de staat van de democratie in de EU. Er wordt stilgestaan bij de volgende vragen: Hoe groot is het “democratisch tekort” in de Europese Unie? Is dat een probleem? En: vormen referenda de oplossing of moeten we in een andere richting denken?

Spreker is Trineke Palm, promovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als politicoloog doet zij onderzoek naar het veiligheids- en defensiebeleid van de Europese Unie. Daarnaast is zij als Fellow verbonden aan het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. In die hoedanigheid heeft zij geschreven over de rol van referenda in een representatieve democratie.