Duurzaamheid

Nieuw: column Barbara en Erik

Al jaren schrijft Barbara Schilperoort over groen in de wijk. Erik Wissema is ervan overtuigd dat Leeuwendaal nog lang niet aan zijn tax zit als het op duurzaamheid aankomt. Samen schrijven ze om beurten een column over groen en duurzaam in Leeuwendaal.

Barbara’s 1e column (en lees hieronder Eriks 1e column):

Het is totaal uit de hand gelopen…

‘’t Is ons eerste lustrum in onze volkstuin Ons Ideaal (tegenover begraafplaats Eikelenburg). En het is totaal uit de hand gelopen. Toen we vijf jaar geleden begonnen, wilden we er vooral een bloementuin van maken – zodat we onze eigen boeketten konden plukken. Ook plantten we een paar fruitbomen en vruchtenstruiken. En we zetten kruiden en lavendel in potten, op een zonnige plaats tegen het huisje aan.

Nee, we zouden géén groenten kweken. Ben je gek, veel te veel werk, ons niet gezien, benadrukten we tegenover iedereen die het maar wilde horen.

Maar toen kwamen er eigenwijze vrienden langs die van mening waren dat een volkstuin zonder groenten geen echte volkstuin is. Daarom namen ze piepkleine groenteplantjes mee, sla en andijvie in babyformaat. Zo schattig dat we het niet over ons hart konden verkrijgen om ze rechtstreeks in de compostbak te deponeren. We zetten ze dus in de grond en verwonderden ons hoe die plantjes uitgroeiden tot volwaardige kroppen.

Zo kwam het dat ik voor het eerst in mijn leven mijn eigen krop sla oogstte. Vensterbanken met zaailingen. In onze volkstuin kwam van het een het ander. Want die eigen-geteelde sla en andijvie smaakten naar méér. Steeds moest weer een volgend stuk grasveld plaatsmaken voor de verder uitdijende moestuin. Tot groot vermaak van onze vrienden die ooit die eerste groenteplantjes meenamen. We lieten zelfs een kweekkas plaatsen zodat we al een paar seizoenen de állerlekkerste tomaten kweken en nuttigen. Want tomaten zijn nuffige types en stellen hoge eisen aan een beschutte, warme omgeving zónder regenbuien.

Elk voorjaar begint het te kriebelen. Zo ook nu. Ik popel om het seizoen te beginnen. Inmiddels staan onze vensterbanken vol met zaailingen: slasoorten, radijsjes, stengeluitjes, prei, stokbonen, doperwten, tomaten van allerlei rassen. In potten en bakken.

Denk nu niet dat je een heuse volkstuin moet hebben om aan de slag te gaan. In je eigen voor- of achtertuin of een zonnig balkon kan ook al heel veel. Kijk maar eens rond bij die tuincentra die moestuinbakken verkopen. Met de benodigde grond én zaadjes. Zet oregano, tijm en rozemarijn in potten op een warme plek en kweek zo je eigen mediterrane kruidenmix. Komkommerkruid, dille en kamille kun je direct in de volle grond zaaien. Maar houd citroenmelisse en munt in toom door ze in potten op te kweken. Anders nemen ze je hele tuin over! En zaai vooral een perkje met wilde bloemen. Daarmee doe je jezelf, vlinders, bijen en vogels heel veel plezier.

Zin in een volkstuin? In Rijswijk liggen tuincomplexen met prachtige namen als Ons Ideaal (waar wij tuinen), Tot ons Genoegen (er pal naast, aan de Eikelenburglaan), Lomerrijck (aan het Jaagpad bij het Elzenburgerbos). In de buurt vind je ook Arentsburgh (achter het Diaconessenhuis) en Park Leeuwenbergh (vlakbij Dorrepaal). Er zijn tuinen in allerlei soorten en maten. Op sommige staan huisjes met stromend water, een keukentje en sanitair) waar je van april tot oktober mag overnachten. Andere bestaan alleen uit een stuk grond met een berging voor je gereedschap. Kosten– je pacht de grond en koopt een huisje – variëren enorm. Google, bezoek websites en ga eens langs.’

Erik’s 1e column:

Een groen dak, wat is dat eigenlijk?

‘Toen mijn buren, helaas maar heel begrijpelijk, besloten om hun wat verwilderde voortuin onder handen te nemen, werd mij ineens weer duidelijk hoe dicht ik bij de Haagweg woon. Mijn zicht op een zeven meter hoge meidoorn werd zo vervangen door het zicht op een semi-permanente file.

Al enige jaren zie (en lees) ik zo nu en dan berichten over ‘groene daken’. Interessant, maar ik was daarna nog nooit in actie gekomen. Het dak van mijn huis is al sinds vele jaren productielocatie van groene stroom en warm water. Moet ik het nu ook nog vergroenen? Wordt het dan niet te zwaar? Ik heb namelijk ook al een extra etage op mijn huis laten zetten.

Wat is een groen dak eigenlijk? Een groen dak is een prima alternatief voor zwart bitumen of voor wit grint. Het idee is eenvoudig; je plaatst een soort tegels, modules, op je dak, legt ze aan elkaar, zaait ze in en laat de natuur verder haar werk doen. Na een tijdje heb je vanzelf een groene en desgewenst bloeiende dakbedekking, in verschillende hoogtes tussen tien en zestig centimeter. De voordelen:

  • Je ziet meer groen, daar schijn je als mens echt gelukkiger van te worden (is echt bewezen!).
  • Je levert een kleine bijdrage aan een betere waterhuishouding in de veel te versteende stad. Het groene dak houdt namelijk regenwater vast en geeft het geleidelijk af aan de begroeiing.
  • Een groen dak wordt in de zomer niet heet, in tegenstelling tot een zwart dak. Al die versteende steden raken nogal oververhit in de zomer. Zo draag je ook een beetje bij aan verkoeling.
  • Voor verschillende dieren is er best wat te scharrelen op zo’n groen dak; vogels en insecten kunnen wel wat extra groen gebruiken.
  • Minder uitzicht op de semi-permanente file op de Haagweg (maar, eerlijk is eerlijk, dat voordeel geldt vooral voor mij persoonlijk).

Als je een groen dak wil, is het wél belangrijk dat je dakconstructie sterk genoeg is. Op bijvoorbeeld www.groenedaken.net (ik heb geen aandelen) vind je daarover praktische informatie.

Voor mij  geldt in ieder geval  dat mijn fietsenschuurtje prima geschikt is voor een groen-dak-aanpak. Ik denk dat ik daarmee maar eens ga beginnen. Zin om mee te doen? Neem vooral contact met me op, dan kunnen we wellicht samen inkopen, dat scheelt vrachtkosten. En dan hoeven er minder busjes in de wijk heen en weer te rijden!’

——————————————————————————————————————-

U bent van harte welkom om te reageren via onze Facebookpagina of via info@wijkvereniging-leeuwendaal.nl. Als u zelf een bijdrage wilt leveren aan deze pagina, dan kan dat uiteraard ook.

Operatie Steenbreek Rijswijk

Sinds april is Wendy Bakker coördinator Operatie Steenbreek in Rijswijk. Wendy zet zich samen met Platform Groen in Rijswijk en Groen Dichterbij in om onze stad groener, gevarieerder en regenbestendig te maken. Dat doet ze onder andere door samen met de vrijwilligers van De Groene Karavaan erop uit te trekken en de Rijswijkse inwoners te informeren over wat je kunt doen om overlast van regenwater te voorkomen. Want het regent steeds vaker en harder. Ze organiseert de acties rond ‘Tegel eruit, plant erin’, ondersteunt bewoners bij de aanleg van geveltuinen en boomspiegels, denkt mee bij groene initiatieven van burgers, maatschappelijke organisaties en scholen, en is de verbindende schakel tussen al deze partijen. Heeft u ideeën voor een groener Rijswijk of gewoon een groene vraag? Mail dan naar steenbreek.rijswijk@gmail.com. Of kijk eens op de Facebookpagina van Platform Groen in Rijswijk.