Bloemrijk grasland langs de Nassaukade

Inzaaien Nassaukade Rijswijk

Madeliefjes, boterbloemen, lila pinksterbloemen, roze gewone reigersbekjes (familie van de ooievaarsbek), gele vertakte leeuwentandjes en nog 10 andere bloemetjes vormen samen het zogeheten “bloemrijk graslandmengsel” waarmee we de héle oever langs de Nassaukade inzaaien. Elders in Nederland zijn hiermee goede ervaringen opgedaan. Het grote voordeel: honden kunnen er lekker doorheen rennen. Je kunt er zelf doorheen lopen. Vissers kunnen er hun tentje opzetten om hun hengel uit te werpen. Passanten kunnen er hun boot afmeren. Het wordt maximaal maar 50 centimeter hoog zodat kadebewoners vanuit hun woonkamer zicht op het water van de Vliet houden. Je kunt het maaien en gebruiken als “gewoon” gras. Én bijen en vlinders zijn er dol op: de nectar uit de bloemen is een belangrijke voedselbron. 

Bloemrijk grasland mengsel

In de brochure van de leverancier van inheemse wilde bloemenzaden Cruijdthoeck ziet dit “M5-mengsel” er zó uit. Máár dat gebeurt natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Het is afwachten hoe snel het zaad opkomt. Het is afwachten wat het weer doet. Sommige bloemen zijn pas volgend jaar te zien. Vergelijk het met de border in je eigen tuin: het duurt een tijd voordat die wordt zoals je hem hebt ontworpen!

We vragen ieders medewerking om de zaadjes de tijd te gunnen om op te komen en zich verder te ontwikkelen. Wees zo vriendelijk om de grond voorlopig NIET te betreden…

Gemeente Rijswijk, 

De Vlinderstichting,

Leeuwendaal Duurzaam en Groen: “een wijk om op te vreten”