13 mei: Leeuwendaal fleurt op!

 

boomspiegelMeer kleur en fleur door de “tuintjes” rond bomen en saaie plantenbakken te bebloemen. Met bloemen en planten waar ook vlinders en bijen van houden. Dat is het doel van de actie “Leeuwendaal Fleurt op!” Daarom roept de stichting Leeuwendaal Duurzaam en Groen Leeuwendalers op om hun groene hart te laten spreken en hun handen uit de mouwen en in de grond te steken. En om samen met hun buren, straat- en wijkgenoten boomspiegels te adopteren.

De actie is een initiatief van Leeuwendaal Duurzaam en Groen: “een wijk om op te (vr)eten”. Op vrijdag 13 mei aanstaande gaan we zelf aan de slag bij de boomspiegel op de driesprong van Princesselaan/Mauritslaan/Regentesselaan. Onze wijkwethouder Nicole Dierdorp komt kijken hoe we dat doen.

 

TIPS&TRICKS: ZO BEPLANT JE EEN BOOMSPIEGEL

Schraap voorzichtig met een handharkje (en stoffer) de grond tussen de wortels los. Haal een laagje oude grond, vuil en onkruid weg. Pas op dat je de wortels van de boom niet beschadigt. Je kunt daarom de grond ook niet omspitten! Breng vervolgens een laagje gezonde grond aan, genoeg om de nieuwe aanplant te laten wortelen.

Welke planten zijn geschikt?

Omdat je gaat planten tussen de wortels van een boom, kun je geen planten neerzetten die diep wortelen. Maar er blijven genoeg andere geschikte soorten over:

Eenjarigen

Je kunt je boomtuintje beplanten met bijvoorbeeld eenjarige zomerbloemen, zoals bolderik, driekleurig viooltje, goudsbloem en wilde ridderspoor. Ook eenjarige planten, zoals afrikaantje, muurbloem, sleutelbloem en cosmea zijn geschikt. Denk vooral ook aan stokrozen!

Vaste planten: (half-)schaduwminnaars

Deze vaste planten groeien en bloeien ook op minder zonnige plekken: kleine maagdenpalm, lievevrouwebedstro, kruipend zenegroen, ooievaarsbek en vrouwenmantel.

Vaste planten: Zonliefhebbers

Voor zonnige plaatsen zijn vaste planten als cosmea, herfstaster, kattenstaart, kleine maagdenpalm, lavendel, marjolein, margriet, salie, steenanjer, tijm, wilde marjolein en zeepkruid geschikt.

Bloembollen

Alle soorten bollen, zoals blauwe druifjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en tulpen zijn geschikt. Die kun je in het najaar planten.

 

Heb je grotere plannen? Om bijvoorbeeld in een gemeentelijke plantenbak te tuinieren? Neem dan even contact op met LEEUWENDAAL DUURZAAM EN GROEN: “een wijk om op te vreten”

(jannie.marck@xs4all.nl).