Zondag 7 februari: Leeuwendaallezing

Brengen referenda de democratie terug in de Europese Unie?

Zondag 7 februari bent u van harte welkom in de Leeuwendaalkerk (tegenover de kastanjeboom in de Oranjelaan) voor een lezing over democratie in Europa. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Referendum

Op 6 april 2016 mag de Nederlandse bevolking zich, door middel van een referendum, uitspreken over het Associatie-Verdrag tussen de EU en Oekraïne. Voor de initatiefnemers GeenPeil is het onderwerp secundair. De primaire drijfveer achter dit referendum is een grote bezorgdheid over de staat van de democratie in de Europese Unie.

De Leeuwendaallezing op 7 februari 2016 gaat in op de staat van de democratie in de EU. Er wordt stilgestaan bij de volgende vragen: Hoe groot is het “democratisch tekort” in de Europese Unie? Is dat een probleem? En: vormen referenda de oplossing of moeten we in een andere richting denken?

Spreker

Trineke Palm, promovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als politicoloog doet zij onderzoek naar het veiligheids- en defensiebeleid van de Europese Unie. Daarnaast is zij als Fellow verbonden aan het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. In die hoedanigheid heeft zij geschreven over de rol van referenda in een representatieve democratie.