Nieuwsbrief juli 2014: Voorkom woninginbraak tijdens uw vakantie

inbraakpreventieIn de zomervakantie is het voor inbrekers hoogseizoen. Ook in Leeuwendaal. Inbrekers maken dankbaar gebruik van de vakantietijd. U kunt de kans dat er bij u ingebroken wordt aanzienlijk verkleinen. Tien tips:

Tip 1: Zorg dat uw huis er bewoond uitziet als u weg bent

Zorg dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Vraag buren, familie of een kennis om op uw huis te letten. Wellicht kunnen zij af en toe de gordijnen open en dicht doen, de post van de mat halen of andere zaken te veranderen zodat het lijkt alsof u gewoon thuis bent.

Tip 2: Laat een lichtje aan 

Als er geen licht brandt in huis, is het makkelijk te zien dat er niemand thuis is. Laat daarom een lichtje branden. Dat geeft een bewoonde indruk. Een tijdschakelaar, die uw lampen op een bepaald tijdstip laat aanspringen, is een goede optie.

Tip 3: Politiekeurmerk Veilig Wonen

Gelegenheidsinbrekers komen in actie als ze een pand zien waar op eenvoudige wijze wat te halen is. Een gelegenheidsinbreker werkt met klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Vervolgens wil hij maar één ding: snel zijn slag slaan.

Zonder goed hang- en sluitwerken kan een inbreker binnen 30 seconden uw woning binnendringen. U kunt uw woning beveiligen volgens de richtlijnen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Kijk op www.politiekeurmerk.nl voor meer informatie.

Tip 4: Leg kostbaarheden uit het zicht

Zorg ervoor dat kostbaarheden, zoals geld, sierraden of een laptop, van buitenaf niet zichtbaar zijn.

Tip 5: Kunnen inbrekers ergens op klimmen rond uw huis?

Voorkom ook dat ladders, vuilcontainers en andere dingen waarop inbrekers kunnen klimmen gebruikt kunnen worden. Zet deze in de schuur of een plaats waarop ze niet zichtbaar zijn.

Tip 6: Gaat u op vakantie? Meld het niet online!

Laat via voicemail of sociale media (bijvoorbeeld Facebook) niet weten dat u op vakantie bent. Steeds vaker blijkt dat inbrekers op die manier proberen te achterhalen of bewoners langere tijd van huis zijn zodat zij ongestoord hun gang kunnen gaan.

Tip 7: Ziet u een verdachte situatie?

Bel dan het alarmnummer 112. Het is daarbij belangrijk een beschrijving van de persoon te kunnen doorgeven: de lengte, hoe het gezicht eruit ziet en wat de persoon aan heeft. Onthoud eventueel ook het vervoermiddel (kleur, merk, type, kenteken).

Tip 8: Doe aangifte

Doe altijd aangifte van een inbraak. Zo weet de politie waar zij extra alert moet zijn en kan zij omwonenden van het pand waar is ingebroken, waarschuwen.

Tip 9: Word lid van de Whatsapp groep Leeuwendaalnet

U kunt lid worden van de whatsapp groep ‘Leeuwendaalnet’. Binnen deze groep houden buurtbewoners elkaar op de hoogte van verdachte situaties in de wijk. Stuur een sms-bericht aan de beheerder van deze groep, Toon Buddingh: 06-51332638

Tip 10: Deel deze tips met uw buren

Om te voorkomen dat een inbreker het huis van uw buren aandoet, is het verstandig ook uw buren op deze tips te attenderen.

Tip 11: Zet de wijkborrel in uw agenda

…en kom op 30 augustus van 16:00 tot 18:00 uur bij de kastanjeboom in de Oranjelaan gezellig bijpraten over uw heerlijke en hopelijk inbraakvrije zomervakantie.