Onze kastanjeboom Oranjelaan – Boom van het jaar verkiezing
Boom van het jaar verkiezing
Onze fantastische kastanjeboom in de Oranjelaan verdient het om genomineerd te worden voor boom van het jaar.
Wil je onze kastanjeboom in Leeuwendaal nomineren, dan kan dat tot 15 mei. Via deze link kan de boom worden aangemeld. De elementen die belangrijk zijn voor de beoordeling zijn het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis. Kortom; het verhaal achter de boom.
European Tree of the Year
Deze verkiezing maakt onderdeel uit van de Europese Tree of the Year. De winnende Boom van het Jaar wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2019. SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen.
Bomen vertellen verhalen
Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’
De verkiezing van de Europese Boom van het Jaar bestaat sinds 2011. Nederland is het 14e Europese land dat aan de verkiezing gaat meedoen. Vorig jaar won de eik Jósef uit Polen. Hij kreeg 17.597 stemmen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze eik de schuilplaats van een ondergedoken Joodse familie. De boom staat ook op het Poolse 100 zloty biljet en inspireert talloze bezoekers en kunstenaars.
De selectie
Van 21 maart tot 15 mei 2018 kan iedereen een boom nomineren, als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente, etc. Een vakkundige jury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden worden 31 augustus bekend gemaakt via onze website www.deboomvanhetjaar.nl.
Van 1 september tot 15 oktober kan iedereen via de website stemmen op zijn of haar favoriet voor de nationale winnaar. De provinciale boom met de meeste stemmen wordt na 15 oktober bekend gemaakt en gekozen tot De Nederlandse Boom van het Jaar 2018. Eind oktober wordt de winnaar op locatie feestelijk gehuldigd.
Bron: SBNL Natuurfonds