Geef inbrekers geen kans!

inbraakpreventieDe donkere maanden zijn weer aangebroken. De favoriete tijd van inbrekers. De inbraakcijfers schieten meestal omhoog in deze periode. Een inbraak in uw huis is heel ingrijpend. Helaas kennen de meeste mensen in de wijk wel iemand die dit heeft meegemaakt. Toch kunt u de kans dat er bij u ingebroken wordt aanzienlijk verkleinen. Hoe u dat doet? De beste tips op een rijtje.

Tip 1: Laat een lichtje aan

Als er geen licht brandt in huis, is het makkelijk te zien dat er niemand thuis is. Laat een lichtje branden, dat geeft een bewoonde indruk. Bent u een hele dag van huis? Dan is een tijdschakelaar, die uw lampen op een bepaald tijdstip laat aanspringen, een goede optie.

Tip 2: Draai de deur op slot

Sluit de deur af met een sleutel en trek ‘m niet alleen in het slot als u weggaan. Ook niet als u alleen even een boodschapje gaat doen. Inbrekers hebben maar een paar minuten nodig om binnen te komen.

Tip 3: Zorg dat uw huis er bewoond uitziet als u langer weg bent

Wellicht de belangrijkste tip: zorg dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Laat de gordijnen open en vraag of iemand de post uit de brievenbus en van de deurmat wil halen. Vraag buren, familie of een kennis om op uw huis te letten. Wellicht kunnen zij af en toe de gordijnen open en dicht doen of andere zaken te veranderen zodat het lijkt alsof u gewoon thuis bent.

Tip 4: Politiekeurmerk Veilig Wonen

Gelegenheidsinbrekers komen in actie als ze een pand zien waar op eenvoudige wijze wat te halen is. De inbraakmethode is simpel. Een gelegenheidsinbreker werkt met klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Vervolgens wil hij maar één ding: snel zijn slag slaan. Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Kijk op www.politiekeurmerk.nl voor meer informatie.

Tip 5: Leg kostbaarheden uit het zicht

Behalve goede verlichting en degelijke ramen en deuren kunt u nog meer doen om een inbraak te voorkomen. Zorg ervoor dat kostbaarheden, zoals geld, sierraden of een laptop, van buitenaf niet zichtbaar zijn. Als van buitenaf zichtbaar is dat u zaken van waarde in huis heeft, dan kan een gelegenheidsinbreker daardoor in actie komen.

Tip 6: Kunnen inbrekers ergens op klimmen rond uw huis?

Voorkom ook dat ladders, vuilcontainers en andere dingen waarop inbrekers kunnen klimmen gebruikt kunnen worden. Zet deze in de schuur of een plaats waarop ze niet zichtbaar zijn.

Tip 7: Wees alert op babbeltrucs; vraag om legitimatie

Zeker in de donkere dagen is het verstandig om niet zomaar de voordeur te openen wanneer er wordt aangebeld. Kijk eerst door het raam, de deurspion of doe de deur op de kierstandhouder om te kijken wie er voor de deur staat. Dieven proberen vaak met een babbeltruc binnen te komen. Vraag eventueel om een legitimatiebewijs. Mensen die geen kwaad in de zin hebben, vinden dat geen enkel probleem.

Tip 8: Gaat u op vakantie? Meld het niet online!

Laat via voicemail of sociale media niet weten dat u op vakantie bent. Steeds vaker blijkt dat inbrekers op die manier proberen te achterhalen of bewoners langere tijd van huis zijn, zodat zij ongestoord hun gang kunnen gaan.

Tip 9: Ziet u een verdachte situatie?

Bel dan het alarmnummer 112. Het is daarbij belangrijk een beschrijving van de persoon te kunnen doorgeven: de lengte, hoe het gezicht eruit ziet en wat de persoon aan heeft. Onthoud eventueel ook het vervoermiddel (kleur, merk, type, kenteken).

Meld verdachte situaties ook op de Whatsappgroep Leeuwendaalnet. Hoe u zich daarvoor opgeeft, leest u op deze pagina.